Staatsbons online aankopen

Voor het zeventiende jaar op rij heeft de Belgische Staat in 2012 staatsbons uitgegeven. De aanhoudende rendementsdaling in 2012 die wordt weergegeven in onderstaande grafiek, heeft de ontvangen bedragen beïnvloed.

In 2012 werden er in totaal voor 142 miljoen euro staatsbons uitgegeven, een bedrag dat beduidend lager ligt dan de 5,7 miljard euro die in 2011 werd opgehaald. Ter herinnering, het recordbedrag van 2011 is vooral te danken aan de uitgifte van de zogenoemde ‘Leterme’-staatsbons van december 2011. Het historische succes van deze uitgifte is te verklaren door de piek van de rentevoeten van november 2011, duidelijk te zien in de grafiek.

In 2012 heeft de Algemene Administratie van de Thesaurie een project gelanceerd om de Dienst van de Grootboeken te moderniseren. De eerste fase van dit project betreft de inschrijving op staatsbons op de primaire markt.

Zo biedt de Schatkist sinds de uitgifte van december 2012 aan particulieren de mogelijkheid om online in te schrijven op de staatsbons op de website van de Dienst van de Grootboeken, nadat deze particulieren zich hebben geïdentificeerd via hun elektronische identiteitskaart of token.

De modernisering van de Dienst van de Grootboeken wordt in 2013 voortgezet met online betalingen om de burger een dienst aan te bieden die gebruiksgemak met kwaliteit combineert.